Alt for mange unge ender i register over dårlige betalere

Alt for mange unge ender i dag i RKI’s register over dårlige betalere. Sådan skriver Politiken i dag, om unges stigende gældsproblemer, i samarbejde med Projektleder Klaus Meier Olsen fra Danske Studerendes Fællesråd.

 

For mange unge stifter gæld

Klaus Meier Olsen er tovholder på projektet “Styr Din Gæld“, som er et samarbejde imellem DSF, Forbrugerrådet Tænk og Økonomer Uden Grænser, der i to år har hjulpet unge med at få styr på deres privatøkonomi. Det er især de nye muligheder for hurtige lån der gør at flere unge ender i gæld. Her er løbetiden kort og renten høj, hvilket hurtigt kan blive dyrt hvis afdragene ikke betales til tiden.

»Det er utrolig nemt at optage hurtige og dyre lån over den mobiltelefon, som de fleste unge har i lommen. Problemet er, at man får udbetalt de her lån uden overhovedet at snakke med nogen om det. Der er ikke en bankrådgiver, der siger; ved du hvad min ven, det har du slet ikke råd til, og forældrene får heller ikke noget at vide om, hvad der foregår«, siger projektleder Klaus Meier Olsen fra Danske Studerendes Fællesråd.

At unge stifter gæld er et stigende problem og i 24 kommuner er mere end hver tiende imellem 18 og 30 blevet registreret i RKI.

 

Flere skjuler sandheden

Når gælden først er stiftet skjuler de unge ofte deres gældsproblemer for venner og forældre. De synes det er pinligt, og det gør at de får hjælp for sent.

»Faktisk synes de unge, det er ekstremt pinligt og stigmatiserende at skylde penge – det placerer dem i samme kategori som de ‘tabere’, der optræder i TV-programmet Luksusfælden. Så mange unge prøver at skjule sandheden og klare det selv uden at involvere venner og forældre. Det betyder så desværre også, at de ofte kommer et helt år for sent til os med deres problemer, eller at de slet ikke kommer«, siger Klaus Meier Olsen.

 

Det er blevet for nemt at låne hurtige penge

At så mange unge ender i gæld, har intet med en bestemt ungdoms generationen at gøre, men er snarere et udtryk for at det er blevet nemmere og hurtigere at låne penge end før.

»Jeg køber ikke uden videre det synspunkt, at de unges forældre ved mere om økonomi end børnene. De unge, der kommer rigtig galt af sted, er tit børn af forældre, der også har økonomiske problemer, og dem kan de jo ikke lære ret meget af, vel. Og i øvrigt er der ikke ret mange forældre uanset den sociale baggrund, der sætter sig ned og lærer deres børn, at de skal holde øje med lånets årlige omkostninger i procent«, siger Klaus Meier Olsen, der selv har været hele den privatøkonomiske nedtur igennem.

 

Læs hele Politikens artikel om unges gældsproblemer.

 

Foto: dreamstime.com