DSF på lederskabsudveksling i Ramallah

Repræsentanter fra sekretariatet, Landsforum og Palæstina-gruppen er netop vendt hjem efter en intens uge med studenterpolitik og kulturudveksling.

”Fire on the mountain, run run run!” lyder det, mens omkring 25 unge danske og palæstinensiske studerende styrter rundt om hinanden. Vi er i Ramallah og i gang med en hurtig, opkvikkende leg, før vi skal i gang med at evaluere tre hæsblæsende og lærerige workshopdage.

”Three!”, bliver det råbt, og deltagere hiver febrilsk i hinanden for at danne hold af tre personer. De to, der ikke finder et hold, er ude af legen. De tager det pænt og griner, mens de trækker på skuldrene. Stemningen er god, ligesom den har været de sidste dage.

Brand på bjerget
Turen er en såkaldt lederskabsudveksling, og derfor er den danske delegation denne gang ganske stor med deltagere fra både projektgruppen, sekretariatet og Landsforum. De danske deltagere blander sig nu med de palæstinensiske, da der endnu engang bliver råbt om brand på bjerget. Alle går naturligvis op i legen med liv og sjæl.

Vi har været af sted i en uge på dette tidspunkt. Ud over en enkelt turistdag i Jerusalem har programmet været stramt. I små minibusser har vi taget turen ud i landet, til Jenin, Nablus, Hebron og Bethlehem, for at besøge de lokale universiteter, møde de lokale studenterråd og ikke mindst samle deltagere op til selve seminaret.

Meget til fælles
”Five!” Deltagere hiver i hinanden fra højre og venstre, det gælder om at være hurtig til at finde fire makkere – ellers er man ude. Den løsslupne stemning er kulminationen på tre dage med oplæg, præsentationer og workshops med emner som politisk indflydelse, køn og ligestilling, frivillighed, organisationsstruktur og kampagnearbejde.

Vi har delt danske erfaringer og fået palæstinensiske retur. De unge studenterrrådsformænd fra Bethlehem University har fortalt om en demonstration, der udviklede sig til en besættelse af universitetet og en 18 dage lang sultestrejke. Vi har fortalt om demoen den 13. oktober og 43.000 vrede studerende på de danske gader. Palæstinenserne har fortalt historier om månedlange israelske undervisningsforbud, om timelange checkpoints på vej til universitetet, om chikane, forfølgelse og kammerater, der ryger i fængsel. Det føles så langt fra danske studievilkår som overhovedet muligt, og så har vi alligevel noget til fælles. De palæstinensiske studerende kæmper også med at få fat i pensum til tiden, de ønsker også mere kvalitet i undervisningen, og de får også ondt i ryggen og trætte øjne sidst på dagen.

Hvad nu?
”Four!” Legen er ved at køre på sidste vers – vi skal snart i gang med den sidste workshop. Evalueringen. Er vi tilfredse med vores indsats? Hvad kan gøres bedre? Man kan altid gøre noget bedre, men turen har i hvert fald vist, at PSCF og DSF er kommet langt i samarbejdet – og at det ikke er gå-på-mod, der mangler hos de palæstinensiske studerende. Der er (heldigvis) stadig masser af arbejde at give sig i kast med i projektet.

Palæstinaprojektet har til opgave at skabe en palæstinensisk interesseorganisation for studerende, som kan fremme dialog på tværs af universiteterne i landet. Projektet er finansieret gennem DUF og løber i sin nuværende form til foråret 2018. Vil du vide mere om projektet eller i kontakt med projektgruppen, kan du læse mere her.