Debat: Få dog styr på fakta, Venstre

Yasmin Davali formand for Danske Studerendes Fællesråd

5.903 kroner om måneden før skat. Det er det, man får i SU, hvis man studerer og bor ude.

Det kan man sagtens leve af, i hvert fald hvis man spørger integrationsminister Inger Støjberg og Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth. I forbindelse med debatten om regeringens nye integrationsydelse, hvor ydelsen til flygtninge sættes ned til SU-niveau, har regeringen gentagne gange fortalt, at det er mest fair på den måde, for hvis danske studerende kan leve af SU, kan flygtninge også.

Hvordan Støjberg og Knuth har fået den idé, at studerende kan leve af SU, forstår jeg ikke.

Derfor er det også på sin plads at rette nogle af de misforståelser, der er om studerendes økonomi, og som i debatten bliver fremlagt som en selvfølgelighed. De er nemlig med til at skabe et decideret forkert billede af, hvordan en studenterøkonomi ser ud. Det er nemlig meget få studerende, som kan få økonomien til at hænge sammen på SU.

I 2012 foretog Nordea en undersøgelse, der viste, at det kun var 9 procent af de studerende, der levede kun af SU.

Det passer fint med, at en gennemsnitlig studerende, også ifølge Nordea, i 2014 havde udgifter for 7.875 kroner om måneden – altså mere end SU’en. Det er penge, som går til husleje, mad, transport, personlig hygiejne osv. Selv hvis man fjerner de 510 kroner fra budgettet, som går til kategorien ’diverse’ og dækker over fornøjelser, overstiger udgifterne, hvad der kan dækkes af SU’en.

Endelig viser endnu en undersøgelse, at en studerende mangler i snit 1.000 kroner om måneden, selv med både SU og indtægt fra erhvervsarbejde.

Jeg ville ønske, at det var rigtigt, at studerende kunne leve af SU.

At man i Danmark sørgede for, at erhvervsarbejde ved siden af studiet var et frivilligt tilvalg og ikke en nødvendighed for at få økonomien til at løbe rundt. At man anerkendte uddannelse som en fuldtidsbeskæftigelse, der selvfølgelig kræver en SU, som muliggør et fuldtidsstudium.

At man tog social mobilitet i uddannelsessystemet så alvorligt, at det ikke var nødvendigt for mange studerende at bede deres forældre om hjælp til at betale regningerne. Men sådan hænger virkeligheden ikke sammen for langt størstedelen af de studerende.

Hvis Venstre vil bruge studerendes levevilkår som undskyldning for at skære i ydelserne til flygtninge, må de i det mindste få styr på fakta. Så længe de ikke har det, foreslår jeg, at de finder andre argumenter for deres politik.