Fremdriftsreformen i regeringsgrundlaget

Da Danmarks nye ministre og regeringsgrundlag blev fremlagt i dag, betød det samtidig at kritikken af den omdiskuterede fremdriftsreform nåede hele vejen til regeringsgrundlaget. Reformen der gennem det sidste halve år har været udsat for en voldsom kritik fra studerende, universiteter, undervisere, erhvervslivet og den akademiske fagbevægelse, har været et af de mest centrale uddannelsespolitiske emner den sidste tid. Nu melder Venstre altså ud i regeringsgrundlaget at reformen ikke fungerer og skal ændres. Venstre ønsker dog ikke at ændre ved reformens mål.

Den melding vækker en blandet reaktion hos de studerende:

“Jeg er utroligt glad for, at Venstre holder fast i kritikken af reformen, og regner selvfølgelig med at forliget omkring reformen bliver åbnet, så vi kan få taget en diskussion, hvor målet er at finde frem til, hvordan vi skaber de bedste uddannelser. De sidste par år har diskussionen entydigt handlet om at få studerende hurtigere igennem og om at spare penge på uddannelse. Det resulterede i et forfærdeligt makværk af en skadelig reform. Det tror jeg efterhånden alle kan se.” siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Netop diskussionen om de bedste uddannelser og en diskussion af visioner, er noget af det, de studerende håber, at man med regeringsskiftet og den nye uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen kommer til at få muligheden for at diskutere:

“Jeg håber, at Esben Lunde Larsen og Venstre vil lægge den excel-arks logik, der har detailstyret vores uddannelser de sidste par år på hylden. De store uddannelsespolitiske reformer, som både fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen har handlet om en voldsom trang til at måle vores uddannelser på pris, hastighed og ensretning – alt andet end uddannelseskvalitet. Jeg håber, at Esben Lunde Larsen vil sørge for, at det er visioner om et bedre uddannelsessystem der kommer i højsædet fremadrettet.” siger Yasmin Davali

Derfor bekymrer det også de studerende at der i regeringsgrundlaget står at Venstre vil beholde formålet med fremdriftsreformen og kun ændre dele af reformen. I valgkampen meldte Venstre ud at de ville fjerne reglen om at studerende skal tvangstilmeldes fag og reglen om at studerende skal søge om merit for fag ved studieskift, selvom fagene ikke er relevante. Venstre ville dog bevare målet om, at få studerende hurtigere igennem og bevare den såkaldte studietidsmodel, der straffer universiteterne økonomisk, hvis ikke de får studerende hurtigere igennem. Det bekymrer de studerende:

“Det er netop et eksempel på, hvor vigtigt det er, at det er de rigtige mål man sætter op – hvis man tvinger universiteterne til at have hurtig gennemførsel som ypperste mål, fordi det ellers går ud over økonomien, så betyder det bare at de negative tiltag kommer fra universiteterne i stedet for regeringen. Og så er vi lige vidt. Hvis man rent faktisk vil skabe kvalitetsuddannelser, så skal man turde at sætte det i fokus og lade kvalitet være målet for vores uddannelser. Fokus skal være på at få os bedst muligt igennem, ikke bare hurtigst”.