Ny undersøgelse afliver myten om boligkræsne studerende

En ny undersøgelse foretaget af Analyse & Tal i samarbejde med Danske Studerendes Fællesråd, afliver myten om de boligkræsne studerende. Beliggenhed er nemlig ikke den vigtigste faktor, når de unge skal finde et sted at bo.

 

Studerende prioriterer ikke beliggenhed

2.800 studerende fordelt på landets universiteter er blevet spurgt i den nye undersøgelse, om hvilke forhold der er vigtigst, når de skal beskrive en god studiebolig. Her er topscoreren en lav husleje. På andenpladsen kommer tilstrækkelig med privatliv, mens det tredjevigtigste parameter er, at der ingen tidsbegrænsning er på lejemålet. Først på femte- og syvendepladsen kommer beliggenhed tæt på universitetet og en central beliggenhed i byen.

Tal fra Centralindstillingsudvalget, der står for at fordele ungdomsboliger, understøtter, at de studerende ikke kun vil bo centralt i København. Deres tal viser, at den største stigning i antallet af boligansøgninger er i Roskilde, hvor tallet er steget med 25 procent i forhold til sidste år.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, mener, at Analyse & Tals undersøgelsen viser, at de studerende er beskedne, hvad angår både plads og beliggenhed.

Den viser meget klart, at den myte, der er, om at studerende kun vil bo på Rådhuspladsen, ikke holder. Det kan godt være, at studerende har et ønske om, hvor de gerne vil bo, men det er i virkeligheden ikke det, der fylder noget“, udtaler hun til Politiken og uddyber.

Vi bliver tit mødt med klicheer, og det flytter fokus fra det, der er vigtigt. På den måde undgår man at tage et ellers alvorligt problem seriøst, fordi man i stedet gør det til et spørgsmål om kræsne studerende”.

 

De studerende er desperate

Boligsituationen for studerende har aldrig været værre, og i følge Kollegiernes Kontor, der står for at fordele kollegieværelser, og Centralindstillingsudvalet, så er problemet, at der langt fra er studieboliger nok. Hos Kollegiernes Kontor i København er ventelisten i øjeblikket på ca. 12.000. Gitte Peitersen, administrator hos Kollegiernes Kontor, udtaler til DR, at hun jævnligt får bemærkninger som, “Jeg lægger mig på knæ foran dig for at bede dig skaffe mig noget at bo i” eller “Det er også din skyld, at jeg ikke kan komme ind på studiet, fordi jeg ikke kan få noget sted at bo“.

I forlængelse udtaler Rasmus OkholmHansen, leder af centraindstillingsudvalget, til DR.

Vi oplever studerende, der henvender sig enten telefonisk eller i vores rådgivning, hvor vi fornemmer, at de er tæt på at melde sig ud af uddannelsen, fordi de ikke kan finde tag over hovedet”.

Boligmanglen er så kritisk, at studerende i København for første gang for alvor er begyndt at søge efter boliger i f.eks. Helsingør og Hillerød. Rasmus Okholm-Hansen frygter, at boligsituationen kan presse de studerende til helt at opgive deres uddannelse allerede før de går i gang.

Vi oplever studerende, der henvender sig enten telefonisk eller i vores rådgivning, hvor vi fornemmer, at de er tæt på at melde sig ud af uddannelsen, fordi de ikke kan finde tag over hovedet“, udtaler han til DR.

 

Der mangler 20.000 boliger

Som Politiken i den seneste tid har beskrevet, er der et kæmpe pres på lejeboligmarkedet i landets største byer.

De billige lejligheder bliver færre, mens køerne til almene boliger kun bliver længere, og det går især ud over studerende og andre med lav indkomst. Samtidig har prisen, for værelser der er til leje, været stigende de sidste par år. En analyse af værelser der tilbydes på BoligPortal.dk, viser af et værelse i Storkøbenhavn, i gennemsnit koster 4.115 kroner om måneden. Et værelse i Aarhus koster i gennemsnit 3.466 kroner, hvor du i Aalborg slipper med en husleje på 2.712 kroner. Det er også et stort problem at flere nyopførte studieboliger, har en husleje, der er højere end en SU. En lejlighed på 49 kvadrameter i byggeriet Mønten på Amager koster 7.150 kroner plus forbrug.

Ifølge Dansk Byggeri er efterspørgslen efter billige boliger til studerende alarmerende. De 65.298 personer der har fået tilbudt en studieplads, skaber en efterspørgsel på 20.000 boliger, viser beregninger, foretaget af Dansk Byggeri. Gitte Peitersen fra Kollegiernes Kontor og Rasmus Okholm-Hansen fra Centralindstillingsnævnet mener også, at der er bygget for få nye boliger, samtidig med at de studerende bor længere tid i studie- og kollegieboliger end tidligere, fordi det er blevet sværere at komme ind på boligmarkedet.

Yasmin Davali kan kun se en løsning, at der bliver bygget flere boliger.

Det er man nødt til, og det skal ske hurtigt. Boligproblemerne kan ikke længere betegnes som noget, der ligger hos de studerende. Det er et spørgsmål om, at der ikke er nogen boliger at få “, siger hun til Politiken.

 

Læs hele artiklen om Analyse & Tals boligundersøgelse i Politiken

 

Læs DR’s artikel om de boligløse unge der opgiver studierne