Det Kriminalpræventive Råd: Pas på snyd med lejeboliger

Netop nu får mange unge svar på, om de er optaget på en uddannelse og søger derfor bolig. Det Kriminalpræventive Råd og politiet opfordrer de unge til at kigge sig godt for, når de skal leje en bolig.

Breve og mails strømmer ind ad postkasserne i disse dage. Nu får unge, håbefulde mennesker nemlig at vide, om de er kommet ind på deres drømmestudie. Det er oplagt at søge en bolig i nærheden af studiet, men der er desværre mangel på boliger, som de unge har råd til at betale.

Det gør, at der ofte ikke er lang tid til at overveje, når chancen byder sig – og øger dermed risikoen for at blive snydt. For desværre støder nogle af lejerne på svindlere, der udlejer værelser og lejligheder på falske vilkår, så de unge mennesker mister penge og stadig står uden en bolig.

Det Kriminalpræventive Råd (DKR) og Københavns Politi opfordrer derfor de unge til at se sig godt for, så de undgår at blive snydt.

”Det kan være svært at have is i maven, når lejligheden byder sig, men det er vigtigt aldrig at overføre penge, før man som minimum har fået en underskrevet lejekontrakt,” siger forebyggelseskonsulent i DKR Anders Young Rasmussen.

Ellers risikerer man at ende i samme situation som en 28-årig kvinde Sophia, som Københavns Politi har kendskab til. Efter lang tids søgen betalte hun i god tro 18.000 kr. i depositum for en lejlighed i København, hun aldrig fik. Pengene fik hun heller aldrig igen.

”Man skal altid sørge for at se lejlighed og udlejer fysisk og få en lejekontrakt. Man skal aldrig handle penge under bordet,” siger vicepolitiinspektør og efterforskningsleder i Københavns Politi Tommy Keil.

 

Undgå at blive snydt, når du lejer en bolig:

Tre advarsler:

– Vær på vagt, hvis udlejer vil handle under bordet eller kun vil handle med kontanter.

– Vær på vagt, hvis du ikke får en lejekontrakt.

– Vær på vagt, hvis du ikke kan få lov til at se boligen fysisk – og udlejer i virkeligheden.

 

Tre gode råd:

– Brug din sunde fornuft – du må godt være mistænksom. Søg baggrundsviden om udlejer.

– Brug professionel hjælp når du skal leje en bolig – fx pengeinstitut, advokat og Lejernes Landsorganisation.

– Søg hjælp hos familie og venner, så du ikke står alene.

 

Relevante aktører:

– Lejernes Landsorganisation, www.lejerneslo.dk, 33 86 09 10

– Kollegiernes Kontor København, www.kollegierneskontor.dk, 33 63 05 00

– UBS Bolig, www.ubsbolig.dk