Stop milliardnedskæringer på uddannelse

Torsdag d. 29 oktober deltog Danske Studerendes Fællesråd i Uddannelsesalliancens demonstration på Rådhuspladsen. Yasmin Davali, som er formand for DSF, holdte ved demonstrationen tale om de store konsekvenser regeringens bebudede nedskæringer vil få. Foran mere end 30.000 studerende der havde trodset efterårskulden, og brugt det meste af dagen på at råbe sig varme, delte Yasmin Davali sit opråb til politikerne:

 

” Over det sidste stykke tid har Esben Lunde Larsen været flabet nok til at synes han skal belære studerende om, at deres uddannelser i øvrigt ikke er Paradise Hotel. Nu tror jeg egentlig det er de færreste studerende der gik rundt og troede at de skulle bruge de næste år af deres liv på at ligge ved en swimmingpool med en drink i hånden, men når Esben nu tilsyneladende er i tvivl om hvilke motivationer vi studerende har, er det måske på sin plads at forklare ham det.

 

For når jeg er ude på uddannelsesinstitutionerne, så oplever jeg studerende som brænder for deres studier, som vil dygtiggøre sig så de kan være med til at definere og bidrage til fremtidens samfund. Jeg møder studerende som gør hvad de kan, for at få det bedste ud af uddannelser med for få timer, for lidt feedback og hvor vi sidder for mange i undervisningslokalerne. Jeg oplever studerende der gør hvad de kan for at slippe gennem det enorme benspænd for kvalitet, der ligger i både underfinasiering og en fremdriftsreform der systematisk ødelægger vores mulighed for at dygtiggøre os. Jeg oplever studerende der har politikere som Esben Lunde Larsen, som deres største modstander i forsøget på at blive dygtige, og som hver eneste dag knokler for at blive dygtige, på trods af idiotiske tiltag der aktivt smadrer vores uddannelseskvalitet.

 

Når det nu er afklaret, er det på sin plads at minde Esben om alt det han glemmer, når han vrøvler om Paradise Hotel. Nemlig at ansvaret for at skabe rammer, der skaber dygtige studerende, ligger hos ham. Desværre har han vist sig ikke at være det enorme ansvar voksent.

 

I stedet for at sikre økonomi til kvalitetsuddannelser, så skærer han ned. I stedet for at stole på at studerende og institutioner er fuldt ud i stand til at træffe fornuftige valg, bruger han økonomiske præssionsmidler, i form af nedskæringer og fremdriftsreform, til at detailstyre både studerende og institutioner. Han presser institutionerne til at udbybe uddannelser præget af discount, ensretning og samlebåndlogikker. Hvor der sættes barrierer for viden og hvor der er klare grænser for hvor dygtige Esben og Claus Hjort vil betale for at vi bliver, og hvor uddannelsens værdi og eksistensberettigelse defineres af hvad der kan spares i statskassen her og nu, i stedet for den værdi vi vinder ved uddannelser der udvikler og styrker fremtidens samfund.

 

Vi ved godt at det er de elever og studerende der er på institutionerne i dag der skal definere fremtidens samfund. Og vi ved godt at det er os der står med lorten, når Venstre aktivt presser på for at få en dårligere uddannet befolkning i fremtiden.

 

Derfor står vi her i dag. Det er ikke fordi vi er i tvivl om hvorvidt vi er endt i Paradise Hotel eller ej. Det er fordi vi udmærket godt ved at det er vores uddannelseskvalitet der er på spil. Og vi vil ikke finde os i venstre smadrer kvaliteten. Vi vil ikke finde os i at vores uddannelser bliver skåret væk. Vi vil ikke finde os i, at fremtidens samfund bliver sat over styr.

 

100 institutioner har undervisningsnedlagt, og tusinder er med her i dag I København og i Aarhus for at vise, at vi tager vores uddannelse, og Danmarks fremtid, dødalvorligt. 

 

Fordi vi ønsker et uddannelsessystem hvor det ikke handler om billigst muligt og hurtigst muligt, men bedst muligt. Vi ønsker et uddannelsessystem der har kvalitet som fokus, hvor vi alle bliver dygtigere, og hvor ingen skal skæres fra. 

 

Vi ønsker et uddannelsesystsem, der uddanner vores generation så godt som vi overhovedet kan blive uddannet, og så vi får de aller bedste forudsætninger, for at at tage del i samfundet, udvikle det og forbedre det.

Det står nedskæringerne i vejen for, det er derfor de skal af bordet!”

 

 

Hvis du vil vide mere om demonstrationen der blev afholdt d. 29 oktober, kan du læse TV2’s artikel om de 40.000 studerende der gik på gaden, for at vise deres utiflredshed med nedskæringerne