Formålet med ungetrivselsrådet er at øge trivslen og modarbejde mistrivsel blandt unge i og omkring uddannelsessystemet. Vi arbejder for at skabe synlighed, politisk handling samt at få, dele og udbrede viden om unges trivsel i og omkring uddannelse og arbejder aktivt for at sætte det på dagsordenen.
Den 8. juni 2022 mødtes knap 100 unge på tværs af landet og uddannelser i København for at drøfte, hvad de anser som værende svaret på de trivsels- udfordringer, som deres generation står overfor. Målet for konferencen og denne håndbog er derfor at give unge en stemme, så de kan komme med konkrete løsninger, som de kan se sig selv i.
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Ungetrivselsrådets erfaring er, at onlineundervisningen, som over natten er blevet den nye hverdag for både elever, studerende og undervisere, kan være en udfordrende størrelse at navigere i for alle parter.
Derfor har vi udarbejdet en kampagnefilm med fem konkrete idéer til undervisere, som kan være med til at styrke trivslen og samtidig give grobund for, at man som underviser kan udvise skærpet opmærksomhed på de elever og studerende, der kan være udsatte.
At du som underviser har betydning for dine elever/studerendes trivsel, er vi ikke i tvivl om. I en undersøgelse fra 2017/2018 fremgår det, at 59 % af de adspurgte unge, som ingen underviserkontakt havde, følte sig meget stressede. Her var tallet 25 % for de studerende, der havde en meget høj underviserkontakt. En tydelig forskel mellem de to grupper.
Idéerne i Ungetrivselsrådets kampagne tager specifikt udgangspunkt i, hvad du skal være særlig opmærksom på, når undervisningen foregår online. Ungetrivselsrådet håber, at idéerne kan inspirere dig som underviser og klæde dig på til at optimere onlineundervisningen – til gavn for både dig og eleverne eller de studerende. Idéerne er målrettet undervisere på både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.
Du gør en forskel som underviser – tak for det. Vi håber, at du kan bruge idéerne.
Formålet med ungetrivselsrådet er at øge trivslen og modarbejde mistrivsel blandt unge i og omkring uddannelsessystemet. Vi arbejder for at skabe synlighed, politisk handling samt at få, dele og udbrede viden om unges trivsel i og omkring uddannelse og arbejder aktivt for at sætte det på dagsordenen.
Netværket består af:
Det Sociale Netværk / headspace Danmark
Ventilen
Børns Vilkår
Danske Handicaporganisationer
Erhvervsskolernes Elevorganisation
Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
Sygeplejestuderendes Landssammenslutning
Lærerstuderendes Landskreds
Studenterforum UC
Danske Studerendes Fællesråd
Sammenslutningen Af Unge Med Handicap
Pædagogstuderendes Landssammenslutning
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
SIND Ungdom
Psykiatrifonden
Dansk Ungdoms Fællesråd
Flere undersøgelser og studier peger på, at unges trivsel har en bekymrende udvikling, der er karakteriseret ved, at en stigende andel unge i Danmark mistrives eller udvikler symptomer på en psykisk sygdom. Denne negative udvikling så vi allerede inden corona-situationen, og intet tyder på, at den er vendt, siden vi første gang lukkede landet ned i marts sidste år – tværtimod. Størstedelen af unge i Danmark er tilknyttet en uddannelsesinstitution, hvor de bruger mange vågne timer på undervisning og opgaver.
Som underviser er du derfor en vigtig ressource for de unge. Du kan ikke vende udviklingen alene, men du kan måske spille en rolle for den enkelte ved at vise interesse. Dette kan være en udfordring under corona-situationen, hvor social kontakt er begrænset, og undervisningen foregår online. Derfor har vi i Ungetrivselsrådet udarbejdet fem idéer, som vi håber, kan give inspiration til din undervisning.
I Ungetrivselsrådet mener vi, at det er vigtigt, at man som uddannelsesinstitution har øje for den unges psykiske trivsel og aktivt udbreder tiltag, som kan understøtte og fremme trivslen blandt elever og studerende.
Den nuværende corona-pandemi har for mange fået stor indflydelse på både hverdag og studieliv. Konkret har det for eleverne og de studerende betydet, at de har undværet fysisk fremmøde på institutionerne, samværet med medstuderende og sociale sammenkomster, ligesom mange har måtte undvære studiejobbet.
Sammenlagt betyder ændringerne, at flere elever end før corona-situationen kan betragtes som værende udsatte, fordi de nationale restriktioner har medført store ændringer i hverdagen.
Vi oplever på tæt hold i Ungetrivselsrådet, hvordan flere unge føler sig pressede, usikre og ensomme. Allerede inden corona-krisen følte 58 % af de studerende sig enten ensomme eller periodisk ensomme. Så når 46 % af de studerende oplever en øget følelse af ensomhed og 47 % en øget følelse af stress under corona-situationen, er det alarmerende.
At skulle holde sig til kun sin husstand giver ikke mening, hvis man bor alene eller på et kollegiekøkken som ung, hvormed unge i høj grad er udsatte for at føle sig ensomme. Det gælder især for internationale studerende samt studerende med et handikap, der generelt set deltager mindre i sociale arrangementer og har en mindre omgangskreds end andre unge, og hvor corona-situationen derfor slår ekstra hårdt ift. deres generelle trivsel som unge.
Hvis du altid vil være sikker på at modtage seneste nyt fra os.